Skip to main content
Dječji vrtić MARINA  •  Pozorac 4, Pozorac  •  21222 Marina  •  021 282 525  •  kontakt@djecji-vrtic-marina.hr

Pripremimo kožu za ljeto

Sunce je izvor života. Sve što živi na našem planetu Zemlji ovisno je o djelovanju sunca, sunčeve svjetlosti i sunčevog zračenja. Od ukupnog sunčevog zračenja na vidljivi dio otpada 50%, na infracrveni dio spektra 40%, a samo 10% sunčevog spektra otpada na ultraljubičasto zračenje (UV).

No, upravo taj najmanji dio sunčevog spektra biološki najaktivniji i odgovoran za akutna i kronična oštećenja kože. Intenzitet UV zračenja ovisi o geografskoj širini, nadmorskoj visini, godišnjem dobu i dijelu dana.

Nastavi čitati

Kako pravilno zaštititi kožu dojenčadi i male djece od sunca

Dječja koža je do pet puta tanja od kože odraslih, sadrži malo pigmenta i zbog toga UV zrake dublje u nju prodiru. Stoga je jako važno pružiti joj odgovarajuću zaštitu.

Lagana ljetna pamučna odjeća, šeširi, naočale i boravak u hladu se preporučuju, ali nisu dovoljni za zaštitu jer se sunčeve zrake reflektiraju, čime gotovo da se ne umanjuje njihov intenzitet. Stoga se nikako ne preporučuje boravak na otvorenom bez zaštitne kreme s visokim faktorom zaštite. Izloženost UV zrakama posebno je izražena uz more, jezero ili rijeku. Tada je tijelo dodatno izloženo reflektirajućim UV zrakama s vodene površine.

Nastavi čitati

HRIPAVAC (Pertussis/Veliki kašalj)

Hripavac ili pertussis je akutna visoko zarazna bakterijska infekcija dišnog sustava, koja se uglavnom javlja kod dojenčadi i male djece a karakterizirana je napadajima spazmatičnog kašlja. Tijek bolesti je postupan, s nespecifičnim kataralnim simptomima (kao prehlada), zbog čega se u početku, kada je osoba najzaraznija, ne posumnja na hripavac, pa bolesnik neometano širi bolest.

Prosječna inkubacija je 9-10 dana (raspon 6-20 dana). Rezervoar bolesti je čovjek.

Nastavi čitati

Prva prehlada vaše bebe

Prema najnovijim studijama pretpostavlja se da će vaša beba do svojeg drugog rođendana biti prehlađena 16-20 puta.

Iako je u ovom osjetljivom periodu roditeljima to zabrinjavajuće, a pogotovo nakon nedavne pandemije korona virusa, ove prehlade nisu ništa neobično.

Pitate se zašto?

Nastavi čitati