Skip to main content
Dječji vrtić MARINA  •  Pozorac 4, Pozorac  •  21222 Marina  •  021 282 525  •  kontakt@djecji-vrtic-marina.hr

Projekt "Vlak"

Kako je započeo?

U vrijeme adaptacije i usvajanja osnovnih higijenskih aktivnosti često smo koristili formaciju kolone, što je djecu podsjetilo na vlak.

Dječak S.Ž. se uhvatio za T.R. i kaže "mi smo u vlaku". Započeli smo pjevati pjesmu "Mali vlak", i postala je tako dio svakodnevnice. Djeca su u građevnom centru slagala vlakove, mostove, željeznicu.

Postojeći dječji interes smo iskoristili i novim materijalima obogatili prostor građevnog centra, napravili smo vlak. Tako je simbolička igra "vlak" bila sve prisutna.

U vrijeme obilježavanja Dana kruha, djeca su vlakom prevozila pšenicu, brašno, kukuruz, mjerili su težine vreća. Od kutija su pravili vagone. Surađivali u svakoj aktivnosti.

Igra vlaka je bila zanimljiva tihoj djeci koja su često u samostalnoj igri.

Djeca su se izražavala kroz različite medije. Utvrdili smo postojeća znanja o vlaku. Uključivali su se u igru kroz zanimanja i kao putnici.

Ljestve za kineziološke aktivnosti pretvorili su u tračnice, i hodali po njima, u svim smjerovima, preskakali, brojali letvice.

Napravili su vlak od tuljaka, vagone obilježili brojkom, koristili u igri pazeći na brojčani red.

Napravili smo maketu krajolika gdje mogu biti tračnice, nakon slušanja pjesme "Juri, juri vlak". Pravili su mostove, tunele, brda, livade, more. Sva postojeća i nova znanja ugradili su u igru.

Kroz sve centre aktivnosti provlačila se tema vlak kako bi utjecali na sve razine i širine spoznaje.

Kako bi se igrala produžila, istraživanje produbilo, organizirali smo izlet, vožnja vlakom. Upoznali smo zanimanja povezana s vlakom, njihov radni prostor i alate.

Nakon izleta, igra vlaka je bila prisutna još neko vrijeme, poslije je interes slabio. L.B. je u jednom trenutku izjavio "sad bi mogli istraživati brodove". Osluškivali smo, pratili ali ta idejna misao je bila trenutačna.

Planiramo izlet u Zagreb vlakom.